Carme Serrallonga

carme-serrallongaEl 1931 es llicencià en filosofia i lletres a la Universitat de Barcelona i fou una de les fundadores de l’Institut-Escola de la Generalitat de Catalunya. Va residir un any a la Residencia de Estudiantes de Madrid i tornà a Barcelona, on s’incorporà a la seva tasca a l’Institut Escola fins a la fi de la guerra civil espanyola.

El març del 1939, quan les tropes franquistes entraren a Barcelona, amb altres professors i pares d’alumnes del desaparegut Institut-Escola, fundà l’escola Isabel de Villena, continuadora de la tasca pedagògica iniciada durant la Segona República Espanyola per aquest i que durant la postguerra fou considerada pionera de la coeducació i de l’ensenyament en català malgrat la persecució de les autoritats franquistes. També participà en la fundació de l’Escola d’Art Dramàtic Adrià Gual per tal de formar els futurs actors en la dicció.

Com a escriptora, va destacar com a traductora al català de nombroses obres d’autors alemanys com Bertolt Brecht, Friedrich Dürrenmatt, Heinrich Böll, György Lukács i Alfred Döblin. El 1984 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. Rebé elPremi Ciutat de Barcelona de traducció 1993 per la versió catalana de la novel·la A la glorieta, de Jane Bowles, i el Premi Nacional de les Arts Escèniques.

Traduccions:

Aquí teniu l’entrevista que li va fer el Josep Maria Espinàs al programa “Identitats” de TV3 el 24 d’octubre de 1984. En ella la Carme ens explica com i quan es va idear i crear la nostra escola.

[Totes les notícies]