Carme Serrallonga

Carme Serrallonga (1909-1997) neix a Barcelona, estudia Filosofia i Lletres a la Universitat de Barcelona, participa en la fundació de l’Institut Escola del Parc, cofundadora de l’escola Isabel de Villena, professora de dicció a Escola d’Art Dramàtic Adrià Gual, pionera de l’ensenyament del català per televisió, traductora de peces teatrals d’autors alemanys, italians i anglesos. Va rebre diversos guardons: la Creu de Sant Jordi, el Premi Nacional d’Arts Escèniques i el Ciutat de Barcelona.

El mestratge de Carme Serrallonga està ben present a l’escola Isabel de Villena, el seu tarannà rigorós, el seu amor pels llibres, pel teatre i la música formen part de l’ideari de l’escola.

Carme Serrallonga va viure una vida abocada a l’ensenyament, la cultura i la llengua catalana i, fins al darrer moment, va fer mostres d’aquest doble vessant de mestra i aprenent: feia classes a casa seva (una cambra amb piano, llibres i gat) als mestres de l’escola, un seminari de lectura de textos poètics, una lliçó continuada i inoblidable del seu saber i aprenia rus tot traduint Anna Akhmàtova.

La casa de la Carme i el primer Villena ocupaven el mateix edifici del carrer Emancipació, essent  una metàfora del que representa el Villena: un lloc que és la casa de tots, una escola que ajuda a pensar als seus alumnes i que vol fer-ne persones amb criteri propi i cultes, que surtin al món a deixar la seva empremta.

http://noacatem.blogspot.com/2019/02/histories-de-dones-carme-serrallonga.html

https://ca.wikipedia.org/wiki/Carme_Serrallonga_i_Calafell

https://interactius.ara.cat/histories-de-dones/carme-serrallonga

http://www.visat.cat/espai-traductors/cat/traductor/264/carme-serrallonga.html

https://www.lamira.cat/histories/1086/lescola-catalana-despres-de-1939

https://www.institutdelteatre.cat/publicacions/ca/pag23/praec/id2206/escola-d-art-dramatic-adria-gual-eadag.htm

[Totes les notícies]